De prijzen voor de OQ-45 zijn aangepast, wat zijn de alternatieven voor de OQ-45?


Er zijn een aantal vergelijkbare alternatieven voor de OQ-45 die binnen uw ROM-pakket vallen. De meest gebruikte alternatieven zijn de BSI en de SCL-90 vragenlijst. Een minder gebruikte vragenlijst, maar ook geschikte vragenlijst voor de SBG, is de SQ-48.

Over de BSI en de SCL-90
De BSI is de verkorte versie van de SCL-90. De SCL-90 kent u waarschijnlijk als de wereldwijd meest gebruikte multidimensionale klachtenlijst voor het meten van geestelijke en lichamelijke klachten. Daarnaast is het een meetmethode bij de evaluatie van behandelingsresultaten.

De BSI is een zelfrapportage vragenlijst waarmee een overzicht verkregen kan worden van (de voortgang van) symptomen van psychopathologie bij volwassenen vanaf 18 jaar. De BSI inventariseert de aard en de ernst op negen dimensies van klachten: somatische klachten, cognitieve problemen, interpersoonlijke gevoeligheid, depressieve stemming, angst, hostiliteit, fobische angst, paranoïde gedachten en psychoticisme. Daarnaast zijn er drie schalen: een algemene maat voor psychopathologie (BSI-totaalscore), het aantal aanwezige symptomen en de ernst van de aanwezige symptomen. Zowel de SCL-90 als de BSI kan digitaal of op papier worden afgenomen. De BSI heeft minder items dan de SCL-90. 53 items (BSI) ten opzichte van 90 (SCL-90). De invultijd van de BSI is hiermee korter dan die van de SCL-90. Daarnaast heeft de BSI naast de totaalscore nog twee extra algemene schalen: (1) aantal aanwezige symptomen en (2) ernst van de aanwezige symptomen. Ten opzichte van de OQ-45 is de afnameduur van de BSI gelijk.

Is de SCL-90 of de BSI geschikt voor ROM?
Ja. Zowel de SCL-90 als de BSI is geschikt voor ROM. De BSI behoort tot de goedgekeurde instrumenten voor ROM door de SBG. Hiermee kunt u ROM-data aanleveren bij SBG.

Aantrekkelijk en uniek aanbod SCL-90 en/of de BSI. 
Exclusief voor de Qualizorg gebruikers hebben we een aantrekkelijk aanbod zodat u niet hoeft te kiezen. Voor €1,20 kunt u onbeperkt aantal metingen per cliënt per jaar afnemen. Hierbij bent u dus vrij om te bepalen bij welke meting u de SCL-90 of de BSI inzet.

Over de SQ-48 
De SQ-48 is ontwikkeld door de afdeling psychiatrie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Deze vragenlijst kan gebruikt worden voor Routine Outcome Monitoring (ROM) maar gaat als een van de weinige vragenlijsten naast psychische klachten ook in op de vitaliteit en veerkracht van cliënten.

Is de SCL-90 of de BSI geschikt voor ROM?
De SQ-48 kan zowel gebruikt worden voor monitoring, benchmarking als voor onderzoeksdoeleinden.

Kosten SQ-48
De SQ-48 is erkend door SBG en kosteloos beschikbaar.


Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.